October 11, 2015 Alexandros Rigas

Ελέυθερος Τύπος της Κυριακής – Η μετεξέλιξη του επιχειρείν στην digital εποχή

Θέμα: Η μετεξέλιξη του επιχειρείν στην digital εποχή. Όταν τα Web και social κανάλια επικοινωνίας και διανομής αλλάζουν την επιχειρηματικότητα και ο κίνδυνος “φούσκας”. 

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι η εξέλιξη είναι στοιχείο που εμπεριέχεται στην έννοια της επιχειρηματικότητας. Είναι ζητούμενο και για αυτόν τον λόγο οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες δεν θα έπρεπε να εφησυχάζουν.

Ένα από τα κύρια στοιχεία που σηματοδοτούν την digital εποχή στην οποία ζούμε, είναι η μετάβαση από το παραδοσιακό στο ηλεκτρονικό επιχειρείν και τις απεριόριστες δυνατότητες που αυτό προσφέρει. Είναι τέτοια η φύση του ηλεκτρονικού επιχειρείν που επιτρέπει άμεσα την διείσδυση σε πελάτες πέρα από στενά γεωγραφικά όρια και συνεπώς δίνει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα προσεγγίζοντας πελάτες σε εθνικό ή και παγκόσμιο επίπεδο.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν βέβαια ότι αρκεί απλά η δημιουργία ενός eShop για να είναι εξασφαλισμένη η επιτυχία. Έκπληκτος διαπιστώνω πολλές φορές πως επιχειρηματίες πιστεύουν πως τα έξοδα σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι εξαιρετικά χαμηλά. Και κάπως έτσι αρχίζουν να καλλιεργούνται μύθοι που καλό είναι ο επιχειρηματίας να μην αναγκαστεί να τους καταρρίψει μαθαίνοντας από τα λάθη του.

Η εμπειρία μου έχει δείξει πως το πιο βασικό στοιχείο για μια επιτυχημένη δραστηριότητα στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι η σωστή ανάπτυξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου (business plan). Ένα επιχειρηματικό σχέδιο που θα χρησιμεύει αρχικά κυρίως στην κατανόηση και ανάλυση του κόστους ανά πώληση – μια ανάλυση που μεταξύ άλλων θα πρέπει να εμπεριέχει κόστη λειτουργικά, μεταφορικά, εισπρακτικά καθώς και έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για την επιβίωση και ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού καταστήματος που είναι το κόστος απόκτησης μιας παραγγελίας.

Μια ανάλυση των διάφορων καναλιών digital marketing και του αντίστοιχου κόστους απόκτησης μιας παραγγελίας μέσω αυτών μπορεί να λειτουργήσει ως πυξίδα καθοδήγησης για έναν επιχειρηματία φανερώνοντας τα κανάλια με την καλύτερη απόδοση επένδυσης.

Στην εποχή του digital marketing τα προσφερόμενα κανάλια απόκτησης παραγγελιών είναι πολλά και κατά την άποψη μου – λαμβάνοντας επίσης τις ιδιαιτερότητες της εποχής που ζούμε –, ο κάθε επιχειρηματίας καλείται περισσότερο από ποτέ να επιλέξει τα κανάλια με βάση την μεγαλύτερη πιθανή απόδοση.

Η σημερινή τεχνολογία επιτρέπει την ανάλυση της καταναλωτικής συμπεριφοράς του κάθε επισκέπτη σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και αυτό συνεπώς επιτρέπει στις επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία στα κατάλληλα κανάλια να εξασφαλίζουν τη βέλτιστη απόδοση για κάθε ευρώ που έχουν επενδύσει.

Η τεχνολογία δεν είναι για τους λίγους. Είναι το παρόν και το μέλλον μας. Είναι εδώ, διαθέσιμη για όλους. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε – στελέχη και επιχειρήσεις – το DNA μας. Όσο συντομότερα αντιληφθούμε και ακολουθήσουμε τις αλλαγές, την εξέλιξη δηλαδή, τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Feel free to share it: