April 11, 2017 Alexandros Rigas

Τεχνητή νοημοσύνη – To αντίδοτο στην πτώση των πωλήσεων κατά την περίοδο των διακοπών του Πάσχα

Το Πάσχα έχει τον παραδοσιακό του συμβολισμό, ενώ αποτελεί επίσης και μία συμβολική «μετάβαση» για τον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Με την  άνοιξη έρχονται και  οι midseason προσφορές, που με τη σειρά τους οδηγούν σε αύξηση των πωλήσεων. Ωστόσο, η τάση αυτή έχει αντιστραφεί πριν από τις διακοπές του Πάσχα. Σύμφωνα με ανάλυση της RTB House, το Σαββατοκύριακο του Πάσχα η επισκεψιμότητα στα ηλεκτρονικά καταστήματα μειώνεται σχεδόν 40% σε σύγκριση με το μηνιαίο μέσο όρο. Όσο πιο σύντομα επέλθει η «αφύπνιση» μετά από τον καταναλωτικό λήθαργο,  τόσο πιο σύντομα θα επέλθουν τα θετικά αποτελέσματα.  Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται να βοηθήσει σε αυτό ακριβώς το σημείο.

Η περίοδος των διακοπών επηρεάζει τόσο τις δραστηριότητες των χρηστών όσο και την αγοραστική τους δύναμη. Και στις δύο περιπτώσεις παρατηρείται μία φυσική μείωση του ενδιαφέροντος για online αγορές. Τα στοιχεία της RTB House από τον Μάιο του 2016 δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια των ημερών αργίας του Πάσχα (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα) τα e-shops σημείωσαν 40% λιγότερη επισκεψιμότητα και σχεδόν 30% λιγότερα ποσοστά μετατροπής από τον μέσο όρο. Ωστόσο, μετά από μία μικρή καταναλωτική στασιμότητα ακολουθεί σημαντική αύξηση των πωλήσεων – Την Τρίτη και την Τετάρτη μετά το Πάσχα σημειώθηκε σημαντική αύξηση επισκεψιμότητας στα e-shops και αύξηση στα ποσοστά μετατροπών. (Την Τρίτη η αύξηση στα ποσοστά μετατροπών έφτασε σχεδόν το 40% και κατά 60% αυξήθηκε η επισκεψιμότητα ενώ την Τετάρτη σημειώθηκε 82% αύξηση στα ποσοστά μετατροπών και 114% αυξήθηκε η επισκεψιμότητα σε σύγκριση με τον μέσο όρο από το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.) Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνετε για να μετατρέψετε ένα πιθανό ενδιαφέρον αγοράς σε επιτυχημένη πώληση;

Στοχεύστε με απόλυτη ακρίβεια

Οι πληροφορίες που συλλέγονται από τα ηλεκτρονικά καταστήματα αποτελούν μία ασύλληπτη ροή δεδομένων που χωρίς τα σωστά εργαλεία δεν έχουν καμία σημασία. Στην περίπτωση των διαφημιστικών εκστρατειών, οι οποίες σχεδιάζονται προκειμένου να προκαλέσουν πιθανή ανταπόκριση από έναν υποψήφιο πελάτη, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε τις ανάγκες των πελατών και τις αγοραστικές τους προτιμήσεις.

Οι αλγόριθμοι deep learning (ο πιο υποσχόμενος τομέας στην έρευνα της τεχνητής νοημοσύνης) συλλέγουν και ερμηνεύουν όχι μόνο τα κλικ μέσα από δεδομένα για μεμονωμένες διαφημίσεις αλλά περιλαμβάνουν επίσης πληροφορίες σχετικά με το πώς προβάλλονται οι  προσφορές, displayed κατηγορίες, μεθόδους ολοκλήρωσης συναλλαγών και προτιμώμενα προϊόντα με  βάση τις τακτικές αναζήτησης.  Αν και όλες οι μεταβλητές αναλύονται αυτόματα, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση, η διαφήμιση που προετοιμάζεται με αυτό τον τρόπο είναι απόλυτα προσαρμοσμένη. Το γεγονός αυτό καθιστά περισσότερο πιθανό να ενδιαφερθούν οι δυνητικοί πελάτες και να πραγματοποιήσουν τις αγορές που έχουν προγραμματίσει για μετά το Πάσχα.

Μην εκπλήσσεστε

Ο Αλέξανδρος Ρήγας, CEO της Impruvo, Αποκλειστικού Αντιπροσώπου της RTB House στην Ελλάδα, δήλωσε: «Το Σαββατοκύριακο του Πάσχα είναι ένα τριήμερο όπου το conversion rate είναι εξαιρετικά μειωμένο σε σχέση με τον μέσο όρο του μήνα. Το Πάσχα αποτελεί πρόκληση για τα eshops. Είναι σημαντικό για τα αποτελέσματα των πωλήσεων να προγραμματίσετε  τις διαφημίσεις σας με τέτοιο τρόπο ώστε αυτές οι λίγες ημέρες να μην επηρεάσουν το συνολικό αποτέλεσμα. Έχοντας ενημερωθεί για την ενδεχόμενη μείωση και παρακολουθώντας προσεκτικά τις τάσεις των καταναλωτών, μπορείτε να ετοιμάσετε διαφημιστικές καμπάνιες που θα ενισχύσουν τις ανοιξιάτικες αγορές κατά την διάρκεια των διακοπών του Πάσχα. Τα ειδικά σχεδιασμένα retargeting banners με μοναδικές ευκαιρίες δεν θα είναι απλά προσαρμοσμένα στον χρήστη αλλά θα επικοινωνούν με σαφήνεια τον περιορισμένο χρόνο της συγκεκριμένης προσφοράς.»

Διατηρήστε επικοινωνία 

Η περίοδος των διακοπών είναι επίσης μία καλή ευκαιρία να φροντίσετε εκείνους τους πελάτες που έχουν επισκεφτεί το κατάστημα σας εβδομάδες πριν και δεν έχουν πραγματοποιήσει αγορά για κάποιο χρονικό διάστημα. Εκτός από την παραδοσιακή διαφήμιση, αξίζει να σκεφτείτε να προχωρήσετε σε εναλλακτικές δραστηριότητες όπως για παράδειγμα τα greeting banners. Οι σχέσεις που δημιουργούνται με αυτόν τον τρόπο ενισχύουν την εικόνα του brand σας και μεγιστοποιούν το ενδιαφέρον σας για κάθε δυνητικό πελάτη.

Προετοιμάζοντας banner campaigns επικεντρωνόμαστε στην επίτευξη των στόχων μας, οι οποίοι μπορεί να είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας ή η αύξηση του conversion rate. Η τελική απόφαση να κάνει κλικ ένας χρήστης σε μία διαφήμιση σχετίζεται με πολλούς παράγοντες. Ενώ είναι σημαντικό να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες των πελατών, είναι εξίσου σημαντικό να θυμάστε ότι η ψυχολογία και η άποψη που έχει κάποιος  για το brand μπορούν να ενισχύσουν την επικοινωνία με τους πελάτες τις πιο σημαντικές στιγμές.

For more details please visit: http://www.tovima.gr/

Feel free to share it:
, ,